A Vándorló Konyha hazai városok kisebb / rendhagyó terein, helyszínein (önszerveződő közösségi terek közelében nyilvános terek, találkozási pontok) eseményszerűen később akár időszakosan megvalósuló, könnyen összeállítható, látványon amolyan “popup” főző és étkező helyszín, mely egy vacsora keretében a közös evés ősi élményén és erején keresztül hozza egymáshoz közelebb a távolabbi városok lakóit, közösségeit, annak szereplőit, városról városra vándorolva. E pályázat keretében öt várost látogatna meg a Vándorló Konyha. Pécsi indulás után Budapesten keresztül, Eger, Debrecen, majd végül Miskolc városát, annak befogadó helyszíneit.
A délutáni órákban megkezdődő főzés a “kőleves” logikáját követi, azaz a készülő étel (ételek) hozzávalóit a városlakók, az eseményre érkezők hozzák magukkal. A vándorló konyha viszont minden más, a főzéshez, sütéshez, az elkészült étel kulturált elfogyasztásához szükséges eszközt biztosít. Az elkészült étel utolsó adagja természetesen szakszerűen tárolva és szállítva a következő állomás “kőlevesének” alapja, azaz amolyan “ezeréves” leves. (Szaknyelven: “mesterleves”, de az ezeréves leves is egy létező kínai hagyomány, mely szerint a családban elkészült levesből mindig hagynak annyit, amennyivel a következő leves “elindítható”, így vándorol a leves eszenciája, szelleme generációról generációra. A Szabadkikötőt alkotó formális, illetve informális baráti társaság ezt a “hagyományt” vette át nyári közös tábori főzésein egy amerikai vándorszakácstól, Tim NugentHeadtől, aki jelenleg Budapesten él és zenél).
Vándorló konyha - Ezeréves kőleves Labor Szociális Szövetkezet Szabadkikötő
2016.03.24. 00:39 |
Katalizátor-projekt 2015-ös pályázatok
Szólj hozzá!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
